fredag 20 maj 2011

Skuldberget. Hur länge håller euron? Problemet Israel.

I senaste numret av Time - may 23, 2011 - finns en intressant illustration till ett antal länders statskuld. USA:s statsskuld är t.ex 99% av BNP, Greklands 137%, Irlands 113% Italiens 133% och Japans 204%. Den stora skillnaden ligger i hur stor del som lånats utomlands och hur mycket som lånats inom landet. Japan har t.ex bara 7% i utlandet, USA 31 och Italien 46%. Grekland ligger på 75%, Irland på 83%, Portugal på 80% . De senare länderna är mest illa ute eftersom de är i händerna på utländska långivare. De får betala högre räntor och kan pressas till olika eftergifter.
Många bedömare tror att Grekland måste söka skuldavskrivning eftersom landet inte klarar sina räntebetalningar. Det bästa vore nog om de bröt sig ur eurosmarbetet. Det skulle ge möjligheter till ny start på bättre villkor. Långivarna blir förstås sura, men vad har Grekland för val.Politiskt klarar man inte den hårda åtstramningspolitiken, som dessutom bromsar tillväxten.

Israel blir ett allt större problem för västvärlden. Genom sin oförsonliga hållning mot den Palestinska staten sätter sig den israeliska regeringen i en alltmer ohållbar situation.
USA har tröttnat och ser landet som en politisk belastning. Det finns större frågor i Mellanöstern och Nordafrika, som måste lösas.
USA borde upphöra med sitt ekonomiska och militära stöd till Israel så länge som förhandlingsarbetet saboteras. Sparka dom på den känsligaste punkten - plånboken.

Libyen kämpar vidare mot Kadhaffi. Vad gör de svenska jaktplanen? Flyger omkring och studerar öknen?
Om 25 år kanske vi får veta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar