söndag 1 maj 2011

Björklund raserar yrkesutbildningen

I dag - första maj- skulle man kanske skriva något om socialdemokratins idéer, men det har inte givits några nya inblickar i denna tankevärld i dagens tal av de ledande företrädarna.
Därför skall jag skriva något om skolminister Björklunds rasering av de yrkesförberedande utbildningarna. Ansökningarna till dessa utbildningar har rasat i hela landet. I jönköping lutar det åt att vissa teknikprogram har för få anspökningar, mode-och design kan inte köras och t.o.m. frisörprogrammet har ett starkt minskat antal sökande. Den enda förklaringen är att regeringen tagit bort kravet på att utbildningarna skall ge högskolekompetens - man har tydligen trott att yrkesutbildning bara lockar dumskallar och att dom inte skall besväras med onödig kunskap. Det troliga är att föräldrarna trots allt har ett starkt inflytande på elevernas val och att dom inte vill kasta in handduken för sina barn. Man vill uppenbarligen inte att de skall låsas fast i det praktiska yrkeslivet utan ha kvar en chans till högre utbildning om de vill detta efter att ha jobbar praktiskt under en period.
Björklunds "dummadrängfilosofi" håller inte. Han kommer att gå till historien som den som av dumhet och okunnighet raserade yrkesutbildningen och skapade en skrämmande brist på yrkeskunniga arbetare. Centerpartiet som av tradition tycker att drängar skall arbeta och inte tänka måste förstås också bära ansvaret för den misslyckde skolpolitiken. Fp och moderaterna skiter naturligtvis i allt annat än den högskoleförberedande utbildningen, som dom inte är särskilt angelägna att bredda till de lägre klasserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar