torsdag 10 november 2011

Fördelar med minskat regelverk för företag? Nackdelar med minskade resurser till skola och vård.

I Time nr 19:2011 redovisas en undersökning från världsbanken om hur statliga regleringar påverkar tillväxten i olika länder. Det framgår att det inte finns något samband mellan avregleringar och tillväxt. Länder med de mest omfattande regleringarna har den högsta tillväxten - exempelvis Kina Brazilien, Indonesien och Ryssland. Det är uppenbarligen helt andra faktorer som är avgörande som t.ex valutakurs och arbetskraftens utbildning och kostnad.
I en annan artikel " Why can`t the U.S. learn? " diskuteras den försämrade utbildningsnivån i USA. Californiens offentliga skolväsende rankas som det sämsta i USA och USA har det sämsta utbildningsväsendet i den industrialiserade världen. USA ligger på 26 plats i världen - långt bakom Tyskland, Finland, Canada och Singapore.
Orsaken till detta diskuteras inte men det beror naturligtvis på att den offentliga sektorn får allt mindre resurser efter republikanernas skattesänkningar.
Jag anser fortfarande att republikanerna är landsförädare eftersom de aktivt verkar för att USA skall få ett minskat ekonomiskt inflytande i världen, att inkomstklyftorna ökar och att utbildning och sjukvård får mindre resurser. Hur vanliga löntagare och arbetslösa kan rösta på en sådan politik är obegripligt.

En rättelse. Jag skrev i går att USA, Israel och Sverige föstade mot at Palestina skall få inträde i WHO. Det var förstås fel. Frågan gällde UNESCO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar