tisdag 29 november 2011

Privatisering av offentliga sektorn lönsam för utlandsbaserade finansbolag.

I tidningen för Sveriges kommuner och landsting Dagens samhälle nr 41 den 24 nov finns en intressant artikel om riskkapitalbolagen som ligger bakom flertalet av de privatiserade verksamheterna inom Vård, skola och omsorg. Det är en blandning av både svensk - och utlandsägda bolag, som har det gemensamt att de inte betalar skatt i Sverige. Svenskarna betalar bolagen med skattepengar, som till viss del förvandlas till vinster, vilka sedan genom skatteplanering försvinner ut ur landet. Ledande politiker svarar naturligtvis att detta inte kan godkännas, men gör ingenting för att föröka ändra på förhållandet. Det är inte enbart staten som förlorar utan öven godtrogna svenskar som satsat pengar i privatiseringsfoner. Swedbanks privatiseringsfond. har förlorat drygt 40 procent trots att privatiserade bolag tjänar pengar.Exempel på utlandsägda eller utlandsbaserade bolag :

Carema ägs av KKR (USA) och Triton (Tyskland. Tjänar pengar på minskad peronalbemanning inom vården.
Attendo ägs av IK investment Partners i Sverige/Storbritannien.
Academica ägs av EQT, Providence , USA.
Humankoncernen ägs av Argan Capital , Storbritannien.
Baggium ägs av svenskt bolag placerat på Jersey.

Vinsterna överförs genom höga räntedebiteringar - ca 15%.

Sammanfattningsvis ägs 10 av de 20 största välfärdsbolagen av utlandsbaserade riskkapitalbolag. Sektorn är populär eftersom riskerna är små och tillväxtmöjligheterna stora.

En ny marknad har öppnats på skolsidan. Man har börjat att handla med utbildningsrätter. En viss åtstramning har skett i att tillåta nya skolor eller gymnasieprogram. Då kan man köpa rättigheterna, vilket går snabbare än att söka om att starta nya program. I Göteborg har t.ex. konkursförvaltaren av Move IT-skolan AB:s konkursbo sålt tillstånd för gymnasieutbildningar till Gothenburg Association AB, International Education AB och Folkuniversitet för 180.000 per tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar