tisdag 26 november 2013



Kommer Kennedymordet någonsin att bli uppklarat?


Troligtvis kommer mordet aldrig att klarläggas ordentligt. Orsaken är uppenbarligen att de amerikanska myndigheterna inte är intresserade av detta. Kanske skulle obehagliga sanningar om FBI:s CIA:s och polisens medvetna eller omedvetna dåliga arbete avslöjas.
Nu, 50 år efteråt är det den officiella bilden som dominerar. Aftonbladet har haft en bilaga som huvudsakligen bygger på Warrenkommissionens redovisning - även om man nämner att det kan finnas andra förklaringar. Erik Åsard  , professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet har i en understreckare i Svenska Dagbladet skrivit om Kennedymordet och landar i slutsatsen  att allt som motsäger Warrenkommissionen är fria fantasier - bl.a Oliver Stones film JFK.
Att filmen bygger på åklagaren Jim Garrissons bok "Jakten på Kennedys mördare"  nämner inte Åsard . Boken är en kritisk och ambitiös granskning av de bevismaterial som Warrenkommissionen lade fram. Den tar också upp fakta som kommissionen undanhöll och som ger en annan bild av händelseförloppet. Bland annat     hörde ett stort antal vittnen flera skott som kom från den gräsklädda kullen framför Kennedys bil. Dallaspolisen grep tre män som sedan släpptes utan  att det finns uppgifter om fingeravtryck  , sedvanlig fotografering eller ens männens identitet.
Samma dag som Oswald greps fick han genomgå ett så kallat nitrattest som visade att han inte hade avlossat något skott under de senaste 24 timmarna. Detta hemlighölls av både de federala myndigheterna och Dallaspolisen. Abraham Zapruders film visade hur Kennedy slungades bakåt - att han måste ha blivit träffad framifrån. Den Låste tidskriften in i sitt kassavalv i fem år.
Jack Ruby, som senare sköt Oswald sågs en timma före bilkortegen släppa av en man med ett gevär vid foten av den gräsklädda kullen. Obduktionen av Kennedy var kaotisk och övervakades av militären. Hjärnan hade preparerats i formalin, men försvann spårlöst. Den kunde ha gett besked om från vilket håll skottet mot huvudet kom.
Ett kongressutskott  kom 1979 fram till att Kennedy förmodligen föll offer för en sammansvärjning.
Mordet på Robert Kennedy kan man läsa om på webben . Också här sköts det uppenbarligen fler skott än vad som framgår av officiella uttalanden. Attentaten mot Martin Luther King och Malcolm X kan också vara värt att studera för den som vill gå vidare.
Två tredjedelar av amerikanarna tror att Kennedy föll offer för en sammansvärjning. Denna tro har dock inte spritt sig till Sverige och den gamle Nordamerikaexperten i Uppsala.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar