måndag 25 november 2013




Kommer vi att få en röd-blå regering i Sverige?



Ja, varför inte? Jan Myrdahl har skrivit om det i Aftonbladet, men han är ganska ensam än så länge. Alternativet är att Alliansen gör upp med Sverigedemokraterna, men det är inte lika troligt. Det skulle strida alltför mycket emot vad de borgerliga hittills sagt om Sverigedemokraterna.
Men kan det inte bli en röd-grön regering?  Med dagens opinionsläge känns det inte så. Varken socialdemokraternas eller miljöpartiets ledningar vill profilera sig så starkt att det kommer att framstå två klara alternativ . Det förefaller som ett försiktigt agerande är den strategiska utgångspunkten - man vill inte ta några risker.
En orsak till denna försiktighet är troligtvis att medelklassen har det ganska bra. Man har tjänat på skattesänkningarna, Lönerna är relativt bra och de växande inkomstklyftorna drabbar inte medelklassen - och inte heller anställda inom industrin.
De arbetslösa utgör en tiondel av arbetskraften, men hotar varken alliansen eller de röd-gröna.
Slutsatsen är att även om alliansen förlorar valet så kommer inte de rödgröna att kunna få en tillräckligt stor majoritet för att bli oberoende av sverigedemokraterna.
Det här kommer att bli en följetång som fortsätter fram till valet i september 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar