fredag 1 april 2011

Härdsmälta som bränt sig in i mångas tankar.

Det har gått en tid sedan jag skrev. Mycket händer - både privat och i samtiden. Behöver inte kommentera allt. Känner att härdsmältan i Japan har bränt sig in i de flestas tankar. Hur går det, vad händer? Ingen vet. Men myndigheternas försök att förneka, tvätta och filtrera information har nog gjort även japanerna misstänksamma.
I Sverige känner vi igen det offentliga agerandet. I Forsmark var man mycket nära en härdsmälta för ett par år sedan. Media har inte gjort en rättvisande beskrivning. Enligt en bekant, som lagt ner en del tid på att forska om saken ,var det så att kylningen slogs ut på gund av strömavbrott. Man hade tre reservdieselaggregat. Det första startade inte, inte det andra heller, men det tredje startade och räddade verket från en härdsmälta. Det visade sig sedan att alla tre aggregaten hade samma fel, men att det tredje trots allt startade.
Historien visar vilken dålig beredskap som finns. När jag låg på en radaerstation i slutet av 1950-talet hade vi ett KRAGG- rum (Kraftaggregatrum) med flera dieselgeneratorer, som provkördes med jämna mellanrum. Där hade man koll! Det har man tydligen inom kärnkraftsindustrin.
Var i Barcelona föra veckan. Vårväder.En trevlig stad. Såg en del av Gaudis skapelser - han var en gudabenådad arkitekt, som tack vare rika och konstintresserade företagare fick fria händer att skapa bostäder, som är unika i all framtid. Svenska arkitekter måste vara avundsjuka- särskilt de som jobbar med statliga byggnadsprojekt. Något enfaldigare än de senaste årtiondenas statliga förvaltningsbyggnader finns nog inte. Rita en låda, som kostar så lite som möjligt att konstruera, måste ha varit deras uppdrag. Det har blivit cementlådor över hela landet. Ser du en sådan vet du att där huserar en statlig myndighet. Påminner en del om Stalinhusen i de gamla öststaterna.
Annars bränner jag böcker - gammal kurslitteratur och samhälldebatt de senaste 30 åren. Ingen har intresse av dessa böcker i dag. Har nog brännt några hundra. Nästa problem är gamla romaner, facklitteratur och konst- poesiböcker m. m. Totalt har vi ca 60 hyllmeter som skall bort. Några kanske kan säljas , andra tas om hand av sekondaffärer, men en del måste nog kastas eller brännas. Måste tömma två stora hus innan nyår. Kanske auktion? Vet inte än.
Bygget av nytt hus startar förhoppningsvis i maj. Många tankar och beslut om kök, badrum och grovkök återstår. Material till golv och väggar, färg, kostnad, funktion?
Sälja hus är inte heller alltid det lättaste. I Jönköpingsområdet går det nog men i Högsbyområdet, där det andra huset ligger, är det mycket svårare och en helt annan prisnivå - ungefär en dredjedel av priset i jönköpingsområdet!
Skolskjutsfrågan har inte kommit särksilt långt. Samtliga politiker i Skol- och barnomsorgsnämnden är än så länge beslutna att slå dövörat till. Det värsta är att ingen ännu protesterat mot tjänstemannauppfattningen att det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen kommer säkert till skolskjutsen. Därmed kan man ju i princip avskaffa skolskjutsarna, eftersom det inte är kommunens uppgift eller ansvar.
Alla i nämnden verkar vara rädda för den moderata ordföranden. Ynkligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar