tisdag 16 augusti 2011

Valutakurser


Sverige har en flytande valutakurs.Den återspeglar styrkan i den Svenska ekonomin. Den reglerar också den ekonomiska utvecklingen. En stark valuta bromsar exporten och förbilligar importen. En svagare valutakurs stimulerar exporten och fördyrar importen och utlandslånen. Man får en automatisk dämpning av ekonomin. Det är betydligt lättare än att strama åt med politiska medel. Nedskärningar i statens budget är värre än fördyringar på grund av en svagare valuta. Detta är svagheten i Euro- samarbetet. Svaga ekonomier får ingen hjälp av devalveringar utan måste tillgripa brutala nedskärningar, som är svåra att få politiskt gehör för.
Det jag funderar över är om de stora valutorna -dollar, euro och pund- flyter fritt eller om centralbankerna stödköper för att hålla en i huvudsak fast kurs .
En fast kurs är vad jag kan förstå ett intresse för näringslivet eftersom det underlättar handeln. Då kan man fråga sig om centralbankerna skall gå näringslivets ärenden eller medborgarnas. Dollar- och pundkurserna borde rimligtvis vara betydligt lägre om man utgår ifrån de offentliga finanserna och den ekonomiska utvecklingen i England och USA.
Dagens stora nyhet är att Tyskland och Frankrike har deklarerat att man tänker bilda en tätare ekonomisk union med beskattningsrätt (?) och hårdare ekonomisk kontroll över ekonomierna. Man räknar med att övriga euro-länder skall ansluta sig.
Det är ett sätt att hindra att euron faller sönder. Lyckas det och hur lång tid tar det innan samarbetet får effekt?
Detta har jag funderat på när jag suttit ute i skogen och vaktat på råbock hela dagen. Tyvärr känner jag inte någon nationalekonom, som kan hjälpa till att reda ut problematiken.
Det blev ingen bock men det var vackert väder och inga stickande insekiter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar