torsdag 15 september 2011

Gratis mineral i Sverige - gåva av borgarna.

Många norrlänningar ser fram emot nya gruvor. Då blir det arbete! Vinsterna av hanteringen bryr man sig inte om. Varför? U-länderna skaffar sig alltid någon procent på utvinningen av olja och mineraler. Pengarna går till att förbättra statsfinanserna och kanske också ekonomin för de ledande politikerna. Sverige behöver tydligen inte ta del av dessa vinster. Därför ar det fritt fram för utländska gruvbolag att leta efter guld och annan mineral i den svenska berggrunden. Man uppskattar att det finns järnmalm för hundratals miljarder kronor på större djup i berggrunden - 1 - 1,5 km. Det är bara att ta för sig. Markägarna får inget.
En del utländska prospekteringsföretag letar efter diamanter. Man vet att det finns gamla vulkankäglor på nordkalotten. Och då finns det också diamanter. Dessa är gratis för dem som vill hämta dem och ge infödingarna pengar till mat och husrum.
Jag hoppas att en ny majoritet i riksdagen ser till att staten och andra markägare får del av vinsterna.
Om jag inte minns fel så ville borgarna i Norge skänka bort oljan till de stora oljebolagen, men att den socialdemokratiska regeringen såg till att Staten får en viss procent av intäkterna.. Oljefonden rymmer i dag ett imponerande antal miljarder
Den är en trygghet för en framtid när oljan tagit slut.
I min lilla värld är det harjakten som börjat. Stövaren behöver inte längre stå instängd i hundgården. Golfen är inte slut än , men tiden är knapp. Husbygget fortskrider och en massa beslut måste fattas. Pengarna rullar, men fint blir det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar