fredag 2 september 2011

Partiledare skall inte vara fackministrar


Annie Lööf vill sitta i regeringen har vi kunnat läsa. Det är dumt om det inte gäller en post utan portfölj. Att sätta en partiledare som fackminister är ingen bra idè. Han eller hon blir låsta av en massa rutingöranden på departementet och av långa föredragningar. Måste lägga ner massor av tid för att sätta sig in i sitt arbetsområde . Desutom finns det gränser mellan fackområdena som enskilda ministrar inte bör överträda. Alltså, man gör både partiet och partiledaren en otjänst genom att placera personen som fackminister.
Det här resonemanget gäller också Miljöpartiet och andra partier.
En möjlighet är att man i en koalitionsregering utser partiledarna till vice statsministrar och att de får samarbeta i t.ex en regeringskonferens, utrustas med egna kanslier och en egen budget..
Med en sådan konstruktion kan rutinarbetet i regeringen tas omhand av "arbetshästar" och partiledarnapå allvar kunna utöva sitt partiledarskap, åka runt i landet och träffa partifunktionärer, väljare och företrädare för offentliga myndigheter och näringsliv.
För övrigt fortsätter Grekland i sin utförsbacke. Varför lämnar man inte euron?
Israel är nu ovänner med också Turkiet och Egypten på grund av sin skjutglädje. Deras enda vän är USA, som behöver en trygg plattform för arbetet med att tillskansa sig oljekontrakt i området kring Persiska viken och Svarta havet .
Invasionen i Irak har visserligen säkrat en hel del viktiga kontrakt, men de behöver bevaktning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar