torsdag 31 januari 2013

Tala om fundamentalister i stället för terrorister!

Man borde börja tala om alla på något sätt religiösa extrema rörelser som " fundamentalister". Det gäller både muslimer och kristna i olika varianter och andra rörelser som har någon form av religiös inriktning.   De som inte inrymms under beteckningen är nazistiska partier. Hitler var i varje fall uttalad motståndare mot religiösa rörelser.
Alla religiösa rörelser har en större eller mindre del fundamentalister. De flesta klarar av att hålla dessa under kontroll. Andra varken kan eller vill göra detta. Det är på det börjar bli farligt. Vi vet att det finns vita kristna fundamentalister i USA med oerhört extrema och farliga  övertygelser. Många har gott om pengar, som de troligtvis finansierar odemokratiska rörelser runt om i världen med. På andra håll i världen finns muslimska fundamentalister , som ibland ingår i olika terrornätverk.  Det anses i varje fall i Sverige att en del av dessa finansieras av oljepengar.
Det är inte de religiösa inriktningarna i sig som är farliga utan det är deras extrema utlöpare- fundamentalisterna.
Om de ledande politikerna i världen kunde förklara detta skulle man undanröja en hel del av misstron mot olika religioner.
I Sverige samlar t.ex Sverigedemokraterna poäng på att svartmåla muslimer.  Men det är  inte religionen i sig som är farlig utan det är fundamentalisterna. Om de olika säkerhetstjänsterna inriktade sig mot dessa skulle mycket skada kunna förhindras. Kanske skulle man i tid kunnat  identifiera den norske massmördaren Breivik.Och troligvis skulle man i tid kunna upptäcka början till extrema nätverk. Med de digitala system som finns i dag  och de resurser i övrigt som de olika säkerhetstjänsterna förfoga över  är det egentligen bara intelligenta och kunniga analyser som behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar