tisdag 22 januari 2013

UAS - Unmanned Aerial Systems -alt.Veichle

I Sverige kallas de "drönare" i USA UAS eller UAV. Enligt tillgängliga uppgifter har Sverige 3 sådana av typ Wasp111 (Svalan VoV 04)  . Något ej preciserat system används av den svenska insatsstyrkan i Afghanistan.
I Sverige hanteras VOV av SOG - En särskild operationsgrupp baserad i Karlsborg.
Jasg nämner detta därför att jag anser  att det svenska försvaret i vanlig ordning inte följer med i den tekniska utvecklingen. År 2000 var jag på  Naval Air Station Patuxent river i Maryland.  Spelade golf bl.a. Men såg också Naval Air Museum. Chefen, vars namn jag tyvärr inte noterade, talade då om de UaV som användes i irakkriget. De var huvudsakligen spaningsplan.  Men de irakiska soldaterna visste att efter dem kom flyget. Därför hände det att stridsvagnsbesättningar klättrade ur sina fordon  och och visade vit flagg.
Vid den tiden hade Sverige på sin höjd ett enklare spaningssystem. Man lade en stor del av försvarets investeringar på Jas Gripen, som enligt amerikanarna är ett gammaldags plan. Nu satsar man på ytterligare ett 60-tal något moderniserade plan. Det är mer en näringspolitisk satsning än en framåtsyftande militärstrategisk,
efter vad jag kan förstå. Framtidens krig kommer utan tvekan att utkämpas med robotvapen och framtidens krigare är sannolikt de som man i dag klassar som kronvrak - datanördar som ägnat allför lite tid åt fysisk träning. De kan sitta i ett bergrum var som helst i Sverige och utkämpa avgörande slag. Detta förutsätter naturligtvis att militärledning och politiker förstår att titta framåt och inte bakåt mot de krig med gammalmodig material som vi sett under 1900-talet.
Dom fysiska praktexemplar som man har tillgång till kommer att behövas för räddningsinsatser av olika slag. Allt går inte att lösa med robotar!
Drönarna kan för övrigt också göra stor nytta under fredstid genom t.ex övervakning av kusterna  och genom att kunna lokalisera oljeutsläpp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar