fredag 26 mars 2010

Farväl till Centerpartiet

Pressmeddelande inför Alliansens jubelfest i Huskvarna Folkets Park



FARVÄL TILL CENTERPARTIET

Roland Björsne, Gränna , har lämnat Centern. Efter att ha varit aktiv i Centerrörelsen sedan 1950-talet, varit förbundsordförande i Studentförbundet och ordförande i Stockholmscentern, trafiklandstingsråd i Stockholm samt v. ordförande i Jönköpings gymnasienämnd har han tröttnat på centerpolitiken:

”Beslutet har vuxit fram under en längre tid allteftersom allt fler oacceptabla beslut har tagits . Det började med Fälldins svek i kärnkraftsfrågan, som ledde till att kärnkraftverket i Barsebäck fick starta. Detta uppvägdes i viss mån av beslutet att avveckla kärnkraften under en 25-årsperiod - 15 år längre än vad Folkrörelsen mot atomkraft krävde, men det var ändå ett avvecklingsbeslut. Tyvärr har det luckrats upp i olika steg. Droppen var när Centern inte bara sålde ut avvecklingsbeslutet utan också i den borgerliga regeringsförklaringen accepterade att nya reaktorer får byggas – utan tak för effekthöjning. Kärnkraften skall alltså inte avvecklas utan utvecklas.

Då började jag på allvar att fundera på att lämna partiet. Med farlig, men i stort sett obegränsad kärnkraftsel, bromsas naturligtvis satsningar på alternativ, miljövänlig el-produktion. Nu när tveksamma centerriksdagsmän piskas att godkänna en proposition i samma ämne känns det rätt att till slut ha bestämt sig för att tiden i Centerrörelsen är slut

Andra frågor som bidragit till mitt beslut är exempelvis alliansregeringens upphävande av alliansfriheten, försämringar i sjukförsäkringen, uteblivna stöd till fattigpensionärer, minskade möjligheter till elevinflytande och ovilja eller oförmåga att skaffa jobb till ungdomar. Dessutom väntar beslut om tillstånd till uranprospektering och troligtvis också brytning av uran i Sverige.

Centern har under de senaste 20 åren flyttat sig många steg högerut och i en nyliberal riktning. Nya riksdagsledamöter har valts ut för att passa i den nya inriktningen. Detta är hela partiets ansvar och kan inte lastas enbart på Maud Olovsson eftersom hon uppenbarligen har stöd av de allt fåtaligare centerpartisterna.

Väljare som uppfattat Centerns miljöpolitik som allvarligt menad och som sett partiet som ett självständigt mittenparti håller på att lämna partiet. De sjunkande opinionssiffrorna är helt klart en effekt av en politik som de traditionella väljarna är främmande för. Det som återstår är en sådan kärngrupp som alla partier brukar förlita sig på . Problemet är att dessa kärngrupper minskar och att vi fått en rörligare väljarkår. Vill det sig illa räcker den inte för att centern skall klara 4 % -spärren till riksdagen.

Om Centern åker ur riksdagen är det ledsamt för de riksdagsmän som förlorar sin försörjning men för politiken i stort har det ingen betydelse eftersom centerprofilen redan har försvunnit.

Att lämna en rörelse efter en lång tid är ingen lätt process. Man förlorar ett socialt nätverk som det tar lång tid att ersätta. Men det skulle vara ännu värre att arbeta för ett politiskt parti som man blivit alltmer främmande inför.”



Roland Björsne tel: 0390/50370 , mobil: 0706/6508723

Fil dr.



Tel. 0390/ 50370

0706/6508723


Detta är dagens inlägg . Jag har skickat pressmeddelandet till ett antal olika media. Hittills har JP hört av sig och skall ta ett foto och då blir det en artikel i morgon.
Annars är dagens nyhet faktiskt att DN har en helsida om pedofilövergrepp i den katolska kyrkan i USA, Irland, Tyskland och Italien. Påven har medverkat till att tysta ned övergreppen. Om det kan leda till att ändra celibaten vore bra, men påvestolen är inte känd för att ändra något i första laget. I kväll skall vi öva knopslagning i JSS-lokalen i hamnen i Jönköping.
Imorgon är det träff med jaktkompisar på isen vid Fågelvik.
Snön smälter fort. På golfbanan ligger en del kvar, men det dröjer inte länge förrän man kan gå en runda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar