söndag 14 mars 2010

Söndag 14 mars

Ny SIFo- unders. visar att Kd och SvD inte skulle komma in i riksdagen. En annan unders(Demoskop) visar att C ligger under 4%. Mindre än 2.000 tillfrågade . 15% ville inte svara. Bortfallsprocenten redovisas inte. Siffrorna är alltså osäkra - särskilt för de små partierna. Det man känner är att C inte har någon medvind. Kd klarar sig nog tack vare trogna väljare. C har inte många trogna kvar. Tätortsväljarna kan lätt skifta från C till Mp. Däremot är det inte lika lätt i glesbygderna. Djurens rätt och veganer har för stort inflytande i Mp för att skrämma bort delar av landsbygdsbefolkningen. Vargfrågan och inställning till jakt i största allmänhet har också betydelse.
Centerns landsbygdsväljare kan nog gå både till M och SvD. - om de inte har varit engagerade i kärnkraftsfrågan och EU-frågan. Dom kan nog välja Mp trots rovdjurskramarna.
Centerns svek i kärnkraftsfrågan är i sig så allvarligt att många kärnkraftsmotståndare aldrig mer kan rösta på det partiet. Lika allvarlig är centerns väg mot euro-anslutning. Man har skickat ut allvarligt menade försöksballonger. M och Fp trycker uppenbarligen på och för Maud är alliansen viktigare än centerideologin.Nästa val kan det nog bli en gemensam lista för M,Kd och C.
Skall partiledarna egentligen vara ministrar med departementsansvar? Som det nu är är det bara statsministern som kan spela över hela fältet. Övriga partiledare är låsta till sina departementala frågor.
Det bästa kanske vore att övriga partiledare i en regeringskoalition blev biträdande statsministrar utan departementsansvar. De skulle kunna bilda ett arbetsutskott inom regeringen och de skulle kunna agera över hela politiska fältet precis som statsministern.
För miljöpartiets del skulle det vara förödande om språkrören skulle låsas in i exempelvis miljödepartement och energidepartement. Låt andra göra skitjobbet och sköt politiken i stället.
För övrigt fäster man i Sverige för stor vikt vid ministerposterna. Gör som i Finland - ha en beredskap för att lämna om det inte känns rätt. Gå in när det gynnar partiet!

Hur många goda politiker har inte knäckts av departementsansvar - och att syssla med skitfrågor . Partiledarna skall lyssna och analysera och inte administrera. Hedlund var ett gott exempel.

Beträffande vargfrågan meddelade SvD via Reuter att en kanadensisk lärarinna blivit överfallen av vargar under en joggingtur och dödad.
Ett memento för de som hävdar att vargar är ofarliga. Människor har för övrigt dödats av vargar i Ryssland. Georgien och Indien m.m.

Lodjur dödar årligen ca 50.000 rådjur plus ett antal harar. Ett lodjur tar ett rådjur i veckan ungefär. En snörik vinter har lodjuren väldigt lätt aör att ta rådjuren, som har svårt att komma åt föda.

För övrigt har USA ännu inte vidtagit några effektiva åtgärder mot Israels övergrepp. Tomt prat är tydligen också Obama-administrationens kännetecken.

EU håller på att hjälpa Grekland för att rädda euron. Krisen kan leda till en centralisering av finansbesluten inom EU. Medlemsländerna kanske sätts under bevakning och tvång på ett tidigare stadium i fortsättningen. På så sätt stärker man ochså unionen och raskar på marchen mot en federal statsbildning. Centeridioterna har ju förespråkat ett federalt EU. Nu blir dom väl nöjda.
Neutraliteten är för övrigt helt övergiven,. Vi har förbundit oss att exempelvis ingripa till de Baltiska ländernas försvar om de blir angripna. Det är vår skyldighet. Vi har ingen möjlighet att förklara oss neutrala. Detta gäller för övrigt alla EU-stater.
Nu återstår bara ett par steg in i NATO. Ett första tas nu i vår med en övning i norra Sverige tillsammans med 200 amerikanska soldater och bombflyg. Man skall öva precisionsbombning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar