fredag 12 mars 2010

Turkiets ledning är upprörd över att den svenska riksdagen beslutat uttala att turkiets folkmord på armenier var ett folkmord. Det är ett logiskt riktigt beslut även om det är obekvämt.
USA:s fördömande av det israeliska beslutet att bygga 15 -16 hundra bostäder i östra Jerusalem verkar inte vara särskilt allvarligt. President Obama verkar inte ha några sanktionåtgärder planerade och då blir uttlandena lika meningslösa som EU:s avståndstagande. Israel har tydligen ett frikort när det gäller övergrepp mot palestinska intressen och det palestinska folket. Hur detta är möjligt återstår att klara ut. Frågan är om USA verkligen har samma behov av Israel som ett brofäste i mellanöstern, när man intervenerar i Irak. Kontroll över oljefälten har ju högsta prioritet och det får man ju lättare via Irak.
De tyska katolikernas pedofili har knappast satt några spår i svensk nyhetsrapportering. Varför?
Att jag skriver om dessa frågor är närmast för att gå en dokumentation över handelser och tankar i samtiden. Skriver jag kommer jag ihåg bättre och kan också gå tillbaka för att kolla.
Att tänka utan att skriva är dessutom oftast inproduktivt. Tankarna måste formuleras för att det inte bara skall bli en tankeflykt.
Efter hand kommer jag att förmedla tankarna till ett antal personer, som kan tänkas ha intresse av att läsa vad jag skriver.
Den svenske konstnären Wilks har mordhotats av muslimska fundamentalister. Flera är gripna på Irland och En dam i USA, som verkar att ha haft en aktiv roll i förbeeredelserna för angrepp på honom- Jihad Jane kallas hon i pressen.
Alla muslimer ställer naturligtvis inte upp på dessa mordplaner. Problemet är att islam är en i hög grad decentraliserad religin. Det finns inte som i katolska kyrkan en auktoritär ledning. En viktig insats som världens politiska ledare kan göra är att försöka få till stånd en högre grad av samordning mellan de olika muslimska ledarna.
Svårt men på sikt nödvändigt. Ett ökat samarbete mellan politik och religion är nödvändigt om man skall kunna åstadkomma en stabil utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar