onsdag 23 februari 2011

Bildts och regeringens förlorade heder

Behöver inte kommenteras ytterligare. De flesta medier -utom de mest partitrogna har negativa kommentarer om utrikesministerns ovilja att stödja den folkliga revolten i Libyen. Han har visat sitt rätta jag som vi minns det från vietnamdebattens dagar. Stödpartierna i regeringen tiger också med undantag av Kd som faktiskt vågat ha en åsikt i frågan.
Veckans Time har ett par intressanta illustrationer till orsaken bakom folkets missnöje utanför västvärlden. Matprisernas andel av hushållkostnaderna har ökat katastrofalt - Egypten 38, Tunisien 36, Pakistan 46, Nigeria 40 , Indien 35 och Indonesien 43 %. Vitryssland igger på hela 43, Iran 26, Ryssland 28 och Kina 33 %. Detta kan leda till en explosiv utveckling i flera länder.
Till detta skall läggas det som Time kallar "youthquake". En hög andel ungdomar under 30 år med en arbetslöshet upp till 30 % - Egypen 61 %, Libyen 58%, Algeriet 68, Sudan 67, Somalia 70 och Yemen 74%.
Mer än hälften använder internet och följer TV varje dag. 30 % skulle flytta till ett annat land om de kunde. Auktoritära ledare klarar inte av att hålla kontroll på dessa unga, arbetslösa och snart hungrande massor. Frågan är om någon regering klarar det om inte livsmedelspriserna kan sänkas. Detta är bara en förvarning om problemen med att försörja en växande befolkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar