onsdag 9 februari 2011

Landstingsavveckling

Ledande miljöpartister i Stockholm har i en artikel i SvD den 8 febr. påpekat att moderaterna i Stockholms läns landsting är i färd med att montera ner landstingets verksamhet. Man säger att det i dagarna kommit fram att landstingsförvaltningen lägger ner miljöförvaltningen. Först genom att inte ersätta miljödirektören och nu genom att sparka miljöchefen och splittra upp övriga miljöhandläggare på olika enheter. Detta är ett steg i en mycket större process. Vid ett informellt samtal med tjänstemän sägs att landstingsdirektör Tovio Heinsoo informerat om att planen på sikt är att landstinget inte skall driva någon egen verksamhedt om tio år. Det är en politisk inriktning och inte en teknisk tjänstemannafråga.
Artikeln är värd att läsa i sin helhet. Den är också en påminnelse om att moderatpolitiken inte är död - bara dold bakom en vackrare fasad än tidigare.
Artikeln har fått ett hundratal kommentarer, varav många av kritiska moderatväljare. En slutsats är att det krävs ständig vaksamhet. Synd att Centerpartisterna har vaggats till sömns i den moderata famnen. Men å andra sidan behövs inte partiet längre. Miljöpartiets fråga är hur man skall agera för att få över så många som möjligt av de vilsna centerpartisterna .
En annan fråga som moderaterna ansvarar för är avregleringen av taxi. Det har inte medfört billigare taxiresor, inte bättre service och inte trygga arbetsförhållanden. I dagens JP påpekar facket att många förare pressas hårt och betalas alldeles för dåligt. Facket har inte resurser att bevaka floran av taxibolag.
Avreglering och privatisering av tågtrafikenhar inte medfört bättre service. Enligt uppgift är det åtta olika bolag som sköter tågtrafiken i dag. Inget har det övergripande ansvaret.
Apoteksprivatiseringen har inte heller givit några positiva effekter. Det kan troligtvis leda till att en del apotek läggs ner och att servicen försämras.
Skulle man exempelvis privatisera Systembolaget är det helt klart att en hel del mindre butiker - som i Gränna - skulle försvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar