tisdag 22 februari 2011

Elbolagen plundrar... och vapenhandeln

Det blev fel på förra inlägget- bara en rubrik. Försöker på nytt.
Dagens Nyheter har i dag en stor artikel som bekräftar vad jag skrev i går. Den visar att den genomsnittliga produktionskostnaden för kärnkraftsel från Forsmark är 23,9 öre.Man sålde el för mellan 58 och 94 öre pr kw. Uppgift om produktionskostnaden för vattenkraft finns inte med men den ligger med all sannolikhet väsentligt mycket lägre - gissningsvis under 10 öre. Anläggningarna är med stor sannolikhet avskrivna och driftskostnaden är obetydlig - verken kan fjärrstyras från Stockholm. I Gränna finns exempelvis en gammal anläggning, som bara körs då elpriset ligger högt. "Den producerar guld" enligt en av de anställda.
Inga politiker vill ha tillbaka regleringarna - de vill inte göra någonting .
De som skullebehövas är en lagstiftning , som förbjuder dominerande el-bolag i en monopolsituation att ta ut oskäliga vinster.
Varför vågar inte fegisarna i de politiska partierna kräva detta?

Vapenexporten i världen ökar.
----------------------------

Detta framgår av SIPRI:s årsbok. De ökade med 49% sedan år 2000.USA hade 661 miljarder dollar i militärutgifter - 43 % av världens militärutgifter. Inget annat land kommer i närheten av dessa siffror. Kina har gissningsvis ca 100 miljarder Storbritannien 58 och Frankrike 63.
Ryssland leder med antalet utplacerade kärnstridsspetsar - 4630 . USA har 2.468. Bägge länderna har därutöver ca 7.000 övriga spetsar utplacerade.
Årsboken innehåller därutöver uppgifter om största exportörer och importörer av militär material.
Årsboken bygger på officiell statistik och redovisar endast klumpsummor - i den svenska sammanfattningen som jag har tillgång till. Den kan tas hem på webben.
Det som är intressant är exporten till oroliga hörn i världen. Någon eller några förser irreguljära styrkor med vapen. Detta är en handel som med säkerhet inte kan pågå i hemlighet, som ingen vill redovisa offentligt. Med kännedom av denna export skulle man kunna förutse en del konflikter och fundera på vilka motiv som exportörerna har för sina insatser - förutom rena vinstintresset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar