lördag 19 februari 2011

Diktaturerna vacklar

De enväldiga gubbarna i norra Afrika och Arabiska halvön skakas av folkets protester. Det som händer nu kunde man inte hoppas på för några veckor sedan. Det visar sig återigen att de mest etablerade envåldshärskarna börjar vackla när tillräckligt många människor börjar demonstrera. Ett hundra upp till ett par- tretusen kan man skrämma med olika maktmedel, men blir det tiotals tusen klarar man inte av att stoppa demonstrationerna . De digitala medierna har visat sig vara oersättliga hjälpmedel i demokratiseringsprocessen.
Det sorgliga är att USA spelar en undanskymd roll. Som vanligt satsar USA hellre på stabila diktaturer än osäkra demokratier. Man kan bara hoppas på att USA tvingas sluta att spela världshärskare - deras budgetunderskott och krympande ekonomi kanske bidrar till detta.
USA:s senaste insats är att ha lagt in sitt veto i säkerhetsrådet mot en resolution som fördömer Israels ockupationspolitik. Dessutom har en konservativ kongress tvingat president Obahma att behålla koncentrationsllägret på Cuba. De hemliga koncentrationslägren som CIA har på olika håll i världen talar man inte ens om.
Mänskliga rättigheter är något som USA anser att andra länder skall slå vakt om. Vad man själv gör står ovanför sådana lagar. Ynkligt och skrämmande på samma gång.

Om man glömmer världspolitiken konstaterar jag att det varit en fin dag. Solsken och högtryck, men relativt kallt i skuggan. Våffelbakning och kokkaffe över öppen eld på Lilla Hjortsnäs hos Håkan, Anna och Charlotta. Sigge och Inger var förstås också med.Sådant som förgyller tillvaron och fastnar i minnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar