lördag 11 december 2010

Skolministerns pluggskola farlig

Vad ingen svensk politiker vågat säga.

Svensk ungdom - Svenska Folkpartiets ungdomsförbund i Finland har en ordförande som i en artikel i Expressen 2010-12-09 lyckats framföra en grundläggande kritik mot Jan Björklunds pluggskola. Detta har vad jag vet ingen svensk politiker orkat med att formulera . Björklund raserar den skola som byggts upp under en 40- årsperiod - under medverkan av S och Cp. Och ingen protesterar!
Fredrika Åkerö, ordf i Svensk ungdom, påpekar att Pisa- undersökningen, som visar att Sverige halkar efter, inte mäter sociala faktorer utan enbart ämneskunskaper.Om skoleleverna mår bra skiter man i. Det kan resultera både i skolskjutningar i Finland och social utslagning i både Finland och Sverige. Man kan tillägga att inte förmågan att söka kunskap mäts och inte heller förmågan till samarbete, som kanske är viktigast i ett postindustriellt samhälle. Skoldemokrati är inget för Björklund. Det första han gjorde när han tillträdde som minister var att sätta stopp för försöksverksamheten med gymnasiestyrelser med elevmajoritet.
Jag har upplevat ( som ledamot i Gymnasienämnden) -att lärarna för första gången tog gymnasieelverna på allvar, när de hade majoritet i styrelsen. Man förhandlade med dem och insåg att nästan myndiga elever är kloka och ansvarstagande. I den vanliga lärarjargongen var eleverna " ungar" och togs inte på allvar.
En bra skola är inte bara att eleverna visar att de kan uppvisa inlärda läxor utan där den sociala gemenskapen är god, där det inte mobbas och där eleverna medverkar till en bättre skola.
Varför vill lärarfacken ha en återgång till en gammal auktoritär pluggskola med tvång och straff? Hur kan man tillåta att outbildade politiska idioter förstör ett skolsystem, som var på väg mot en framtidsinriktad undervisning och demokratisk grundton?
Det finns något i Björklunds skolpolitik som påminner om Hitlers rädsla för en kulturell frihet- om fördömandet av modern konst och litteratur.
När de politiska partierna företräds av lågutbildade karriärister, finns det stor risk för att skola och kultur tvingas tillbaka till tidigare stadier i utvecklingen
Bara en sådan idé´som att låta M sköta kulturen och ett devalverat Fp sköta skolan skulle C och S skrattat åt för 20 år sedan. I dag accepterar man dessa dödgrävare utan uttalad kritik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar