onsdag 8 december 2010

Söndervittring av socialdemokratin

Socialdemokraterna är nu under 20%. Det börjar likna sönderfallet av kommunistpartierna i Sovjet och Östtyskland. Finns det likheter i strukturen, som medverkar? Svårt att analysera detta nu. Men kanske ett dolt missnöje inom partiet kommer till ytan. Maktfullkomlighet, demagogi och krav på diciplin. Sådant har vi sett och kanske anhängarna har tröttnat. Facket har ett stort ansvar och likaså ungdomsförbundet som har skolats in i strukturen för att sedan få sina representanter på ledande poster.Lydiga medlemmar och representanter har varit det primära. Skall bli intressant att följa utvecklingen. Kommer man att tillåta debatt och ifrågasättande utan sanktioner?

Inom centern, som har liknande problem, är det tyst. När kommer diskussionen?
Kamske man nöjer sig med att medlemmarna röstar med fötterna.

Wikileags böjar nu utsättas för farliga sanktioner. USA tvingar fram ekonomiska sanktioner - utan stöd i någon slags lag. Servrar stängs ned. Man visar sitt rätta ansikte. När det gäller att slå vakt om nationella intressen har lagarna ingen betydelse. Det är kanske första gången som en demokrati så öppet tillgriper metoder som annars gamla diktaturstater använde utan dåligt samvete.

I Europa bävar man inför eurons vara eller inte vara. Alla som inte är med i euro-samarbetet tackar sin lyckliga stjärna att de inte drabbas. Island börjar visa tillväxt i ekonomin tack vare att valutan devalverats ca 50%. Detta skulle naturligtvis rädda Grekland, Irland m fl. skraltiga ekonomier. Men Då brakar det ekonomiska samarbetet ihop på samma sätt som man tvingades överge guldmyntfoten på 1930-talet. Frågan är om det skulle vara till någon större skada?

Israels ockuation av palestinska landområden verkar ha fått klartecken av USA. Kravet på ett upphörande av byggande har slopats. Kommer det något annat i stället?
Troligtvis inte. Iså fall ser framtiden mörk ut för Israel. Man kan inte i all framtid hålla palestinierna i ett slags öppna fängelser. Kanske blir det ghetton. När det blir sådana ligger det nära tillhands att tillgripa erfarennheterna från Warshava. Eller kanske några länder kommer att förse palestinierna med tillräcklig vapenkraft för att på allvar utgöra ett hot mot Israel? Framtidsperspektiven är oroande. Hur länge tiger västvärlden? Hur länge är man passivt avvaktande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar